T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
VAN / ERCİŞ - Zikri Sinoğlu Mesleki Eğitim Merkezi

Yiyecek İçecek Hizmetleri

Yiyecek İçecek Hizmetleri

 

Turizm sektöründeki gelişmeler; millî gelir içerisindeki payının artmasını ve önemli istihdam alanı hâline dönüşmesini sağlamıştır. Turizm gelirlerinin ödemeler dengesine olumlu katkısı ve yabancı sermayeyi ülkeye çekebilmesi sektörün önemini açıkça ortaya koymaktadır.

 'Yiyecek içecek sektörü kriz sonrası çıkışı hızlı yakalayacak'

Turizm sektöründeki gelişmelerin yanı sıra, toplumdaki sosyo-kültürel ve ekonomik değişimler; yiyecek içecek hizmetleri alanının da gelişimini hızlandırarak önemli bir istihdam alanı hâline dönüşmesini sağlamıştır. Hızla değişen dünyada yiyecek içecek hizmetleri alanının rekabet koşullarına ayak uydurabilmesi için sektörün istediği yeterlikleri kazanmış, kaliteli ara kademe insan gücünü yetiştirmek zorunlu hâle gelmiştir. Bu nedenlerle programlarımızda yeni yaklaşım ve düzenlemeleri gerekli kılmıştır.

 

Programlar; mezunların istihdamını sağlayabilecek, her yaşta ve her düzeyde bireyin eğitim ihtiyaçlarını karşılayabilecek, mesleki eğitimde yatay ve dikey geçişleri kolaylaştıracak, ulusal ve uluslar arası standartlara uygun şekilde modüler yapıda hazırlanmıştır. Aynı zamanda okul ortamındaki teorik ve işletmelerdeki pratik eğitimler birbirini tamamlayacak şekilde planlanmıştır.

 

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı öğrencilere, alan/dallar ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmanın yanı sıra öğrencilerin yeniliğe ve değişime uyum sağlayabilen, çevresindeki insanlarla sağlıklı iletişim kurabilen, hedeflerini belirleyip bunlara ulaşmak için girişimlerde bulunabilen, yaratıcı, eleştiriye açık ve mesleki yeterliklere sahip bireyler olarak yetiştirilmesi hedeflenmiştir.

 

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda

 

1. Aşçılık

2. Pasta ve tatlı yapımı

3. Servis

4. Fırıncılık

5. Kantin işletmeciliği

6. Kasaplık   dalları yer almaktadır.

 

 

 

 

 Bu doğrultuda Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.

 

Bu programda öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliğinin yer aldığı beslenme ilkeleri ve hijyen, ahilik kültürü ve girişimcilik, temel yiyecek üretimi ve servis hazırlıkları ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra;

 

 Aşçılık dalında; mutfak uygulamaları, Türk mutfağı yemekleri, hamur ürünleri, tatlı yapım teknikleri, açık büfe,

 Pasta ve tatlı yapımı dalında; temel hamur teknikleri, pasta yapım teknikleri, pastane organizasyonu, tatlı yapım teknikleri, açık büfe,

 Servis dalında; yiyecek servisi, konuk masasında servis, yemek gruplarının servisi, içecek servisi,

 Fırıncılık dalında; ekmek yapımı, simit yapımı, pide yapımı, ürün alım ve satışı,

 Kantin işletmeciliği dalında; yiyecek hazırlama, içecek servisi, ürün alımı ve satımı, hızlı hazır yiyecekleri,

 Kasaplık dalında; et işleme, et pişirme, kesimlik hayvanlar, geleneksel et ürünleri ve sakatatlar ve ürün alımı ve satımı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 12.11.2021 - Güncelleme: 11.12.2023 09:43 - Görüntülenme: 159
  Beğen | 0  kişi beğendi