KALFALARIN USTALIK EĞİTİMİ
ÇIRAKLIK EĞİTİMİNİ BAŞARIYLA TAMAMLAYANLARA KALFALIK BELGESİ VERİLİR VE BUNLARA KALFA DENİR.
KALFALIK YETERLİĞİNİ KAZANMIŞ OLANLARIN, MESLEKİ YÖNDEN GELİŞMELERİNİ VE BAĞIMSIZ İŞYERİ AÇABİLMELERİNİ SAĞLAMAK İÇİN GEREKLİ YETERLİKLERİ KAZANDIRMAK GAYESİYLE, BAKANLIKCA USTALIK EĞİTİMİ DÜZENLENİR. BU EĞİTİMDE OKUTULACAK DERSLERİN KAPSAM VE SÜRELERİ MESLEKİ EĞİTİM KURULUNUN GÖRÜŞÜ ALINARAK MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINCA BELİRLENMEKTEDİR. USTALIK EĞİTİMİNİ BAŞARIYLA TAMAMLAYANLARA USTALIK BELGESİ VERİLİR.
USTALIK EĞİTİMİNDE AMAÇ: USTA ADAYININ KENDİ MESLEĞİNDE USTA OLARAK ÇALIŞABİLMESİ İÇİN GEREKLİ BİLGİ,BECERİ VE İŞ ALIŞKANLIKLARINI MAL VE HİZMET ÜRETİMİNDE İŞ HAYATINCA KABUL EDİLEBİLİR STANDARTLARA GÖRE BAĞIMSIZ OLARAK UYGULAYIP UYGULAYAMADIĞINI ÖLÇMEKTİR.
BİR MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ BİLĞİ , BECERİ VE İŞ ALIŞKANLIKLARINI KAZANMIŞ VE BUNLARI MAL VE HİZMET ÜRETİMİNDE İŞ HAYATINADA KABUL EDİLEBİLECEK STANDARTLARDA UYGULAYABİLEN, ÜRETİMİ PLANLAYABİLEN, ÜRETİM SIRASINDA KARŞILAŞABİLECEK PROBLEMLERİ ÇÖZÜMLEYEBİLEN, PRATİK HESAPLAMALARI YAPABİLEN, DÜŞÜNCELERİNİ YAZILI, SÖZLÜ VE RESİM İLE AÇIKLAYABİLEN KİŞİYE USTA DENİR.
3308 SAYILI YASA GEREĞİNCE ÇIRAKLIK EĞİTİMİ UYGULAMA KAPSAMINDAKİ MESLEK DALLARINDAN İŞYERİ AÇACAKLARIN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINCA DÜZENLENMİŞ USTALIK BELGESİNE SAHİP OLMASI YADA BU BELGEYE SAHİP OLANLARI İŞYERİNDE ÇALIŞTIRMASI GEREKMEKTEDİR. İŞYERLERİNDE HİZMET AKTİ İLE İSTİHDAM EDİLEN (USTALIK BELGESİ) SAHİBİ KİŞİLERİN USTA ÜNVANIYLA BİRDEN FAZLA İŞYERİNDE ÇALIŞMALARI MÜMKÜN BULUNMAMAKTADIR. BELGE SAHİBİ OLMAYAN KİŞİLER BULUNDUĞU BÖLGEDEKİ EN YAKIN MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNE BAŞVURARAK EN KISA ZAMANDA BELGEYE ULAŞMALARI YADA USTALIK BELGESİNE SAHİP BİR KİŞİYİ İŞYERLERİNDE İSTİHDAM ETMELERİ HALİNDE BİR İŞYERİ AÇMALARI MÜMKÜNDÜR.
USTALIK EĞİTİMİNE KAYIT YAPTIRACAKLARDAN:
-MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINCA VERİLMİŞ KALFALIK BELGESİ BULUNMAK .
-BİR İŞYERİNDE KENDİ MESLEĞİNDE ÇALIŞIYOR OLMAK ŞARTLARI ARANIR.
KALFALARIN USTALIK EĞİTİMİ PROĞRAMI
DERSLER:
-İNSAN SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ : 32 DERS SAATİ
-İŞ VE İNSAN İLİŞKİLERİ : 24 DERS SAATİ
- İŞLETME BİLĞİSİ : 16 DERS SAATİ
-SİGORTA VE VERĞİ MEVZUATI : 16 DERS SAATİ
-ÇALIŞMA HUKUKU : 32 DERS SAATİ
-EKONOMİ : 24 DERS SAATİ
-MUHASEBE : 32 DERS SAATİ
-İLERİ MESLEK BİLGİSİ : 64 DERS SAATİ
TOPLAM : 240 DERS SAATİ